Šta da radim kada se maltretiranje dešava meni

Ako ti se desi da te neko maltretira u virtuelnom svetu, postoji nekoliko stvari koje možeš da učiniš kako bi maltretiranje zaustavio/la ili kako bi makar ublažio/la njegove efekte:

 • Ne odgovaraj na uporne i uznemirujuće poruke koje ti nasilnik šalje, kao ni na uvrede i provokacije koje objavljuje na internetu, a koje su upućene tebi ili se odnose na tebe. Nemoj da dozvoliš da maltretiranje tvojim neposrednim uključivanjem poprimi veće razmere. Ignoriši ih, čak i kada su uvrede posebno bolne ili te izvrgavaju ruglu.

  Posebno je važno da ne odgovaraš zato što učestvovanjem u lancu maltretiranja pokazuješ nasilnicima da si isti kao oni sami i da su njihove provokacije nagrađene tvojom reakcijom.

  Uvek imaj na umu da maltretiranje nije posledica problema u tebi, već problema u samom nasilniku.

 • Sačuvaj dokaz maltretiranja koje ti se dešava. Nemoj brisati poruke. Sačuvaj, štampaj ili napravi screenshot uznemirujućih poruka ili objava koje su ti upućene. Moguće je da će ti biti potrebne ukoliko se situacija otme kontroli.
 • Ako se maltretiranje odvija putem društvenih mreža, prijavi nasilnike administratorima, odnosno moderatorima te društvene mreže. Većina mreža ima jasna pravila ponašanja i maltretiranje drugih korinika nije dozvoljeno, a nasilnika administratori i moderatori mogu isključiti iz mreže na određeno vreme ili im potpuno zabraniti korišćenje (ISP ban).

 • Blokiraj sadržaj, stranu na društvenoj mreži, grupu, sajt ili nalog osobe koja te uznemirava i pokušaj da je na taj način sprečiš da ponovo stupi u kontakt sa tobom.

 • Obezbedi svoje naloge od neovlašćenog ulaska ili korišćenja: promeni sve lozinke (više o načinu na koji se stvara jaka lozinka pročitaj ovde) koji mogu biti zloupotrebljeni u svrhe maltretiranja. Ako si meta maltretiranja, tvoji nalozi će biti posebno ranjivi zato što se može desiti da veliki broj osoba pokušava da pogodi tvoju lozinku i pokušava da zloupotrebi tvoj nalog u svrhu intezivnijeg maltretiranja.

 • Ukoliko se maltretiranje nastavi, reci šta ti se dešava nekoj starijoj osobi kojoj veruješ, najbolje svojim roditeljima. Možda ćeš oko sebe imati prijatelje-vršnjake koji će želeti da ti pomognu, takvu podršku ceni, ali je verovatnije da će ti u ovakvim situacijama biti dragocenije iskustvo, savet i podrška nekog starijeg.

 • Ovo je posebno važno u slučaju da si žrtva posebno zlobnog i kontinuiranog maltretiranja ili pretnjama fizičkim nasiljem. U Srbiji, nažalost, ne postoji telefon putem kojeg možeš da potražiš neposrednu pomoć ili podršku, ali maltretiranje i dokaze maltretiranja možeš anonimno da prijaviš Net patroli.