Šta da radim kada moje dete maltretira druge

Isto onoliko koliko je moguće da Vaše dete u nekom trenutku doživi maltretiranje u virtuelnom svetu, moguće je i da će nekoga povrediti svojim ponašanjem u virtuelnom svetu.

Pre nego što Vas posavetujemo kako možete postupiti ukoliko otkrijete da je Vaše dete nekoga maltretiralo u virtuelnom svetu, razumite da deca greše i u realnom i u virtuelnom svetu, prihvatite da je napravilo grešku i učinite sve da se takva greška ne ponovi.

  • Mnogi roditelji reaguju tako što onemoguće detetu pristup internetu i mobilnim uređajima – nije loše za početak, ipak imajte na umu da, osim što internetu može pristupiti i sa uređaja van kuće nad kojim verovatno nećete imati kontrolu (računar ili telefon školskog druga, nezaštićen šifrom komšijin bežični internet, školski računar…), Vaše dete treba da nauči da koristi internet odgovorno, a za to je potrebno iskustvo i zrelost. Ukoliko mu ograničite vreme koje može provesti na internetu i stavite mu do znanja da će ponovo imati uobičajeni pristup kada povrati Vaše poverenje u to da će se ponašati odgovorno, verovatno je da će se potruditi da ga zasluži.

  • Moguće je da Vaše dete nije svesno posledica svog ponašanja ili ih ne shvata dovoljno ozbiljno – razgovarajte sa njim o tome zašto je to učinio/la, kako se osećao/la, da li može da zamisli kakav to uticaj ima na žrtvu i da  li se nešto slično desilo njemu/njoj – kako razgovor napreduje možete ga nagraditi vremenom koje će provesti na internetu; ako Vam se čini da je detetova spremnost na razgovor i saradnju s početka usiljena, puna otpora i čini Vam se neiskrenom, teško je zamisliti da posle puno vremena istraživanja i razgovora to neće ostaviti nikakav uticaj na nečije ponašanje.

  • Stupite u kontakt sa roditeljima žrtve - izvinjenje je dobrodošlo, ali ne očekujte da Vam odmah oproste. Stavite im do znanja da Vam je žao, da preduzimate mere i da doživljavate situaciju vrlo ozbiljno. Biće im važno da znaju da bitka koju vode nije uzaludna i da u njoj imaju saveznika.