Seksualno zlostavljanje

Seksualnost je škakljiva tema. Seksualno nasilje je tabu. Zato je važno ovoj temi pristupiti staloženo, ali i neposredno i otvoreno analizirati rizike i opasnosti.

Bez znanja nema prevencije. 

U odnosu na ukupno počinjeno seksualno nasilje, samo mali procenat tog nasilja dešava se onlajn i dešava se uglavnom mladim ljudima, mada ne samo njima. Posledice onlajn nasilja nisu iste kao posledice nasilja u realnom životu, ali mogu biti zastrašujuće. I svakako mogu narušiti emotivno i psihičko stanje žrtve.  

Sa pravom i privilegijama korišćenja interneta i komunikacionih tehnologija, svaki njihov korisnik mora da preuzme i odgovornost za sopstveno ponašanje i sopstvene odluke. Ovo su principi koje poštujemo oflajn, iste principe moramo poštovati i onlajn.

Često mislimo da se strašne stvari dešavaju samo drugima: nekome ko je svojim ponašanjem to zaslužio, nekome ko nije bio dovoljno pažljiv, nekome starijem, nekome mlađem, nekome ko ne zna „kako sve to funkcioniše na vebu“.

Ipak, ovo poricanje ne vodi unutrašnjem miru, pošto i sami dobro znamo: onlajn probleme može imati svako. Bez obzira na to koliko je iskusan ili iskusna u korišćenju IKT, bez obzira na to koliko godina ima, bez obzira na to kog je pola. Sposobnost da možeš da prepoznaš i reaguješ na vreme na rizične situacije je najbolja vrsta bezbednosti kojom možeš da preduprediš probleme.

Zato smo ovaj deo našeg sajta posvetili onlajn seksualnom uznemiravanju i zlostavljanju, oblicima u kojima se najčešće javlja, načinima na koje možeš da ga prepoznaš i načinima na koje možeš da se od njega odbraniš.

Izdvajamo

Dan bezbednog interneta 2014

Trgovina ljudima

Trgovina ljudima je međunarodni problem koji je posebno izražen u siromašnim društvima, iz kojih potiče veliki procenat žrtava, kao i u državama u kojima nije uspostavljena vladavina prava.