Privatnost i bezbednost

Bezbednost

Poznato je da je najslabija karika u lancu bezbednosti uvek korisnik sam. Nemarnim ili nedovoljno pažljivim načinom upotrebe svake tehnologije, korisnici – mi sami – stavljamo sebe ili druge u rizičnu situaciju iz koje je ponekada jako teško izaći.

Zato je nužno da onlajn bezbednosti pristupimo na isti način kao bezbednosti pešaka u  saobraćaju. Prvi set pravila koje smo naučili još odavno, kada smo bili jako mali, jeste način bezbednog prelaženja ulice: pogledamo ulevo, pa udesno da li nailazi neko vozilo, uočimo semafor, "zebru" – pa pređemo.

I našoj onlajn bezbednosti moramo da pristupimo na isti način: kroz usvajanje osnovnih znanja i postupaka koje primenjujemo svaki put kada prelazimo neku onlajn „ulicu“; na primer kada otvaramo nalog na nekoj od društvenih mreža, kada objavljujemo podatke o sebi, kada stvaramo onlajn prijateljstva ili kada nešto kupujemo u onlajn prodavnicama.

Zato je Klikni bezbedno napravio ovaj vodič koji će pomoći i sasvim neiskusnim, kao i iskusnijim korisnicima IKT (informaciono-komunikacionih tehnologija) da utvrde svoje znanje osnovnih, vrlo praktičnih i vrlo jednostavnih setova pravila koji će biti prva zona odbrane od mogućih opasnosti koje dolaze iz digitalnog sveta. 

Privatnost

Privatnost je u isto vreme i veća i manja tema od bezbednosti. U prvom slučaju, privatnost je veća tema kada se razmišlja o tome šta i u koje svrhe se naši podaci o ličnosti, naše fotografije, naše šoping liste mogu upotrebiti od strane kompanija ili organa vlasti.

Iako je ova prva navedena upotreba jako važna ne samo za nas lično već i za društvo u celini, mi ćemo se na ovom sajtu uglavnom baviti temom privatnosti kao delom lične onlajn bezbednosti svakoga od nas, a posebno kada se ona tiče maloletnih korisnika.

Zašto je privatnost važna?

Privatnost postaje važna onog trenutka kada bilo koja informacija o Vašoj ličnosti za Vas ima vrednost. Ovaj odnos se mora izgraditi. Ako određena informacija ima vrednost za Vas, sigurno je vredna i nekome drugome. I obrnuto mora biti tačno: ako je nekome drugom informacija vredna, onda bi trebalo da je vredna i Vama, i morali biste da se ponašate tako da tu informaciju zaštitite i ne dozvolite da se njome koristi neko ko ne želite.

Na primer: informacija o Vašoj kućnoj adresi. Vama je važna zato što je Vaš dom mesto najvažnije intime, privatnosti i lične slobode. Nekome drugome može biti važna da bi ukrao nešto iz vašeg poštanskog sandučeta ili iz samog doma. U gorim slučajevima, Vaša adresa nekome može biti važna upravo zato što je dom mesto intime, na primer seksualnim predatorima ili drugim vrstama kriminalaca. 

Pitanje privatnosti već jeste jedno od najvažnijih pitanja 21. veka: kako je definišemo, kako je štitimo, kako je zloupotrebljavamo, kako se menjaju zakoni koji u našim društvu regulišu sva prethodna pitanja. 

Bez obzira ne neizvesnost odgovora na ova velika pitanja, privatnost pojedinca je, pre svega, ustanovljena na odnosu svakog od nas pojedinačno. Na nama je odgovornost da se staramo o svojoj privatnosti. Nadamo se da će Klikni bezbedno uspeti da Vas uveri da je privatnost prioritet kojim se vredi baviti svakodnevno, kao i da je privatnost vrednost koju treba aktivno odgajati i štititi.