Maltretiranje u virtuelnom svetu

Maltretiranje nije više pojava koju možemo sresti samo u stvarnom svetu. Novi vidovi komunikacije doneli su svojim korisnicima brojne prednosti: jednostavniju komunikaciju sa prijateljima koji ne žive u istom mestu, brzo i lako dolaženje do informacija, priliku za kvalitetnu i jeftinu zabavu. Nažalost, u onlajn svet preselilo se i maltretiranje, koje se nekada najčešće odvijalo u školskom hodniku, u učionici, na igralištu, a koje je poprimilo nove oblike u okvirima virtuelnog sveta.

Puno je pokušaja da se precizno definiše maltretiranje u virtuelnom svetu  (u engleskom jeziku često se sreću termini cyberbullying, online bullying, electronic bullying, digital bullying, internet bullying, e-bullying), ali se svi slažu u tome da se maltretiranjem u virtuelnom svetu smatra namerno, ponavljano i neprijateljsko ponašanje jedne ili više osoba usmereno na nanošenje štete drugome, a kroz upotrebu interneta, interaktivnih tehnologija ili mobilnih telefona.

Kako se dešava?

Uporno slanje poruka elektronske pošte ili tekstualnih poruka kojima se uznemirava neko ko je izjavio da više ne želi nikakav dalji kontakt sa osobom koja ih šalje, nadevanje pogrdnih imena, ismevanje u onlajn pričaonicama (chat rooms na engleskom) i na internet forumima, objavljivanje lažnih optužbi i glasina na račun neke osobe na profilima društvenih mreža,  predstavlja samo neke od tipičnih oblika maltretiranja u virtuelnom svetu.

Iako se maltretiranjem u virtuelnom svetu ne može fizički povrediti druga osoba, posledice ovakvog ponašanja mogu da budu izuzetno ozbiljne. Upravo zbog toga što postoji mogućnost da se maltretiranje odvija neprestano, 24 časa i svih 7 dana u nedelji, izvan škole i od strane nepoznatih ljudi, žrtvi je veoma teško da pobegne od ove vrste maltretiranja, zbog čega se ponekad može osećati veoma izolovano, usamljeno, tužno, uplašeno, ranjivo, frustrirano. Ova osećanja se često kriju i traju duži period vremena i u ponekom slučaju mogu završiti samopovređivanjem ili samoubistvom.

Maltretiranje putem interneta nije nešto što se dešava i u čemu učestvuju samo deca i mladi – iako se takvo ponašanje definiše na isti način i u slučajevima kada su nasilnici ili žrtve odrasle osobe, kada su u maltretiranje preko interneta uključeni odrasli, najčešće je reč o virtuelnom uhođenju i proganjanju (cyberstalking) ili uopšteno, uznemiravanju u virtuelnom svetu (cyberharassment).