Kako da ne postanem žrtva maltretiranja u virtuelnom svetu?Svakome se može desiti da postane žrtva maltretiranja u virtuelnom svetu. Ipak, postoje pravila koja možeš poštovati i tako umanjiti šanse ili obezbediti da se maltretiranje u virtuelnom svetu ne desi tebi:

  • Zaštiti svoje naloge na internetu snažnom lozinkom koju nećeš deliti ni sa najprisnijim prijateljima. Kako možeš napraviti snažnu lozinku pročitaj ovde.

  • Uvek se izloguj kada ne koristiš računar, posebno vodi računa da se odjavljuješ sa svojih naloga kada koristiš javne računare (u školi, biblioteci, kafiću…) ili računare svojih prijatelja – nemoj nekome pružiti priliku da koristi tvoje naloge u tvoje ime.

  • Dobro razmisli pre nego nešto objaviš na internetu – nemoj objavljivati ništa što može ugroziti tvoju reputaciju. Drugi će suditi o tebi na osnovu slike o sebi koju gradiš na internetu – na osnovu nje ti mogu dati ili uskratiti mnoge mogućnosti (posao, školarinu, program razmene studenata…)

  • Podesi privatnost svojih naloga na internetu – deli informacije na Facebook i Google+ profilima samo sa onim prijateljima kojima veruješ.

  • Stalno unapređuj svoje znanje o društvenim mrežama, internetu, novim komunikacionim tehnologijama – tehničke opcije se razvijaju i menjaju, budi uvek u toku sa svim promenama mogućnosti servisa koje koristiš.

  • Razgovaraj sa svojim drugarima i drugaricama, ali i roditeljima, o društvenim mrežama i internetu, pravilima netikecije – uvek neguj dozu skepse i sumnje – imaj uvek na umu da je lako lažno predstaviti se onlajn, sakriti svoje pravo ime, godine, namere - zato je rizično za prijatelje prihvatati one koje ne poznaješ, nikada nisi sreo/la uživo ili imate malo ili nemate uopšte zajedničkih prijatelja.

  • Nikada ne otvaraj neželjene poruke koje primaš od nepoznatih – obriši ih bez čitanja. Mogu sadržati viruse koji će se aktivirati onog trenutka kako ih otvoriš. Nemoj otvarati ni linkove koji ti deluju sumnjivo ili si ih primio/la od nekog koga ne poznaješ i oni mogu, osim uvredljivog ili neprimerenog materijala, sadržati i viruse koji će preuzeti tvoje privatne informacije.

  • Ne dozvoli da sam postaneš nasilnik u virtuelnom svetu – ponašaj se prema drugima onako kako bi želeo/la da se drugi ponašaju prema tebi. Svojim nepristojim ponašanjem na internetu ohrabruješ ideju da je takvo ponašanje prihvatljivo. Priseti se da pravila ponašanja u realnom svetu važe i u virtuelnom – nije u redu lagati i važno je poštovati tuđu privatnost i osećanja.