Bezbedan mobilni telefon

Mobilni smart telefoni danas sve više zamenjuju kompjutere i laptopove kao sredstvo koje koristimo da bismo obavljali svakodnevne onlajn aktivnosti: poslovnu komunikaciju, proveravanje mejla, pristupanje društvenim mrežama, surfovanje po internetu, igranje igrica, posećivanje foruma, pričaonica i sajtova. Mobilni telefoni koriste se sve više i za obavljanje raznovrsnih finansijskih transakcija.

Osim što sadrži gotovo čitav profil našeg onlajn prisustva i navika, mobilni telefon u mnogo većoj meri nego kompjuter, sadrži i osetljive podatke o ličnosti trećih lica poput imena i prezimena, brojeva telefona i fizičkih i elektronskih adresa, kao i podatke o ličnosti koji se odnose na nas same, od lista telefonskih razgovora do GPS lokacija.

Ova činjenica uslovila je da mobilni telefoni, i operativni sistemi koji se na njima koriste, dospeju u žižu interesovanja velikog broja programera  koji za te operativne sisteme razvijaju aplikacije – kako legitimne, tako i maliciozne.

TrendLabs je objavio da je produkcija malvera koji targetira prikupljanje ličnih podataka, posebno finansijske prirode, putem aplikacija namenjenih mobilnim  telefonima udvostručen u 2013. u odnosu na 2012. godinu.

Trendlabs predviđa da će do kraja 2014. godine broj malicioznih aplikacija za mobilne telefone prevazići broj od 3 miliona. Na početku 2013. postojalo je 1,4 miliona ovakvih aplikacija.

I pored malvera, nemar ili nezainteresovanost korisnika mobilnih telefona da zaštite privatnost i dalje predstavlja najveći izvor dostupnosti ličnih podataka.

Šta je potrebno uraditi?
 1. Dobro prouči podešavanja na svom mobilnom telefonu: od načina na koji se konektuješ na WiFi, do postavljanja lozinki za pristup samom mobilnom telefonu.
 2. Koristi prečice (shortcuts; widgets) tako da možeš lako i brzo da isključiš Bluetooth i Wireless konekcije kada ih ne koristiš.
 3. Kada instaliraš nove aplikacije na svoj telefon, obrati pažnju na dozvole (permissions) koje tim aplikaciijama omogućavaju da pristupe podacima na tvom telefonu.
 4. Prema podacima koje čuvaš na mobilnom telefonu ponašaj se kao da ćeš mobilni sigurno izgubiti: čuvaj samo one podatke koje niko ne bi mogao da zloupotrebi.
 5. Redovno čisti cashe memoriju i istoriju veb pregledača (web browser) u svom mobilnom telefonu
 6. Ne čuvaj fotografiije i video materijale na svom telefonu, posebno ako su ti materijali osetljive prirode.
 7. Uključi šifriranje podataka (data encryption) i napravi jake lozinke za pristup samom telefonu i aplikacijama koje koristiš.
 8. Aplikacije preuzimaj samo sa zvaničnih veb sajtova određene aplikacije ili sa zvaničnih „prodavnica“ aplikacija (poput Google Play ili App Store)
 9. Redovno uklanjaj svaku aplikaciju koju ne koristiš duže od mesec dana.
 10. Ne uključuj se na javne, otvorene i nebezebdne WiFi konekcije.
 11. Redovno pravi bekap podataka sa telefona.